A kevesebb néha több

Blogbejegyzésünk az ajánlattevőknek szól és az ajánlattevők szempontjából vizsgáltuk meg, mi tartja vissza őket leginkább a közbeszerzési eljárásoktól. A leggyakoribb kifogásokat összesűrítve egyetlen mondatba: A közbeszerzések meg vannak bundázva, a bonyolult szabályok miatt bárkit ki lehet golyózni az eljárásból, ez a nagyok játéka, akiknek van pénzük közbeszerzési szakértőre és emellett még nyomott árakon is tudnak dolgozni. Mi ezekre a kifogásokra két dolgot szoktunk mondani:

1. Ne általánosíts, mert a hangzatos negatív történetekre alapozva valódi lehetőségeket utasítasz el.

2. A régi lottó reklámból idézve: „Aki nem játszik, az nem is nyer.”

Ha még nem döntötte el, hogy érdemes-e belevágnia egy közbeszerzésbe, akkor azt tanácsoljuk, hogy csak a legszükségesebb dokumentumokat készítse össze az ajánlata beadásához, ami nem igényel extra erőfeszítést. Ha a többi ajánlat megismerése után úgy látja, hogy az árai és egyéb tényezők alapján jó helyezést ért el, akkor fektessen bele több energiát. Nem veszélytelen ez a stratégia, mert ehhez pontosan kell azt tudni, mit lehet később is benyújtani és mit nem, illetve hogy ezt követően nem lesz már sok lehetőségünk a hiányok pótlására vagy a javításokra. Ezekben a stratégiailag fontos pillanatokban mindenképpen javasolt a közbeszerzési szakmai támogatás igénybevétele, de ez már közvetlenül a szerződés elnyerését szolgálja.

Ami pedig a helyezést, azaz az ajánlatok sorrendjét illeti, állhat valaki az első helyen, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy az eljárás nyertese lesz, hiszen nem biztos, hogy érvényes az ajánlata.

Nem kell, hogy a közbeszerzés egy bonyolult és időigényes feladat legyen. Adjanak be egy olyan ajánlatot, amibe csak annyi energiát fektetnek, hogy később még kiegészíthessék és zsebre tehessék a végén a sokmilliós szerződést.

Ha segítségre, tanácsra van szüksége, keresse fel kollégáinkat.

Photo by: Joshua Gold

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.