EKR - VISSZATÉRŐ HIBÁK AZ AJÁNLAT BENYÚJTÁSA SORÁN

Egy pár nap és az EKR első születésnapját ünnepli. Az EKR használatából adódó örömök mellett számos problémával is szembesülnek az Ajánlatkérők az Ajánlattevők által benyújtott ajánlatok vizsgálata során. Ezek a visszatérő problémák az EKR használatából adódnak, így most összegyűjtöttük őket, hogy Önök ezeket a hibákat az ajánlat benyújtása során már ne kövessék el.

Információátemelés- kötelező vagy nem?

Az EKR az „adminisztratív feladatok csökkentése” céljának beteljesítése érdekében az ajánlat benyújtása során bizonyos helyeken rögzített adatokat automatikusan átemel más olyan cellákban, ahova ugyanazokat az adatokat kellene rögzíteni. Ez egy nagyon hasznos funkciója! Azonban az eljárás során egyes adatok megadása nem kötelező, de az érvényes ajánlatok benyújtása érdekében meg kell adnia az Ajánlattevőknek.

Az egyik ilyen adat a gazdasági szereplők rögzítése során a gazdasági szereplő képviselőire vonatkozó információk pontban a születési hely és idő megadása Itt a cégjegyzésre jogosult képviselő adatait kell feltüntetni. A megadott információ az elektronikus EEKD II. részébe kerül átemelésre. Az adott pontok mellett nem szerepel a kötelező kitöltendő adatok jellegzetes piros csillaga (*) azonban ezt az információt szükséges megadni az EEKD II. részében. A gazdasági szereplők rögzítése után azonban az EEKD-ban már nem rögzíthető az információ, így annak kitöltöttsége nem lesz teljes körű.

Benyújtották, de mégsem!

Az eljárási cselekményeket szemléltető oldal összegzi az eljárásban történt kommunikációs cselekményeket, tájékoztatásokat időrendi sorrendben. Egyes eljárási cselekmények legyen az az ajánlat benyújtása vagy egy hiánypótlás, ezen az oldalon láthatóak, hogy mikor kezdődött meg, mikor fejeződött be, illetve történt meg a kért dokumentum benyújtása és mely felhasználó által.

Miután az adott eljárási cselekményben a szükséges lépéseket elvégezték és a benyújtás lehetőségre kattintottak az eljárási cselekmény lezárul. Erről minden esetben a cselekményeket szemléltető oldalon győződhetnek meg a lezárás dátuma oszlopban. Az ajánlat benyújtása esetén ezen ellenőrzési lehetőség mellett az oldal fejlécében az Ajánlat összeállítása szakasz státusz Benyújtott ajánlat szakaszra változik továbbá automatikus visszaigazoló e-mailt kapnak. A visszaigazoló e-mailt kérjük minden esetben ellenőrizzék.

Fehér alapon fehér kocka!

Az EKR-ben az ajánlat benyújtása során az Ajánlattevőnek az EKR által elektronikus űrlapon létrehozott nyilatkozatokat kell kitöltenie és benyújtania. Az elektronikus nyilatkozatokon az Ajánlattevőnek a fehér hátterű oldalon - szerencsétlenül - egy kis fehér kocka jelölésével kell nyilatkoznia. A nyilatkozattétel elmulasztása vagy nem megfelelően történő nyilatkozattétel esetén az ajánlati dokumentáció rögzíthető. Az EKR rendszer ugyan az ajánlat benyújtását megengedi az űrlapok kitöltése nélkül is, de a hiba kiküszöbölésére még egy hibaüzenetet küld az ajánlati dokumentáció rögzítésének elindítása során, ezt általában figyelmen kívül szokták hagyni az Ajánlattevők.

Az ilyen elektronikus űrlapok bővítése is szükséges lehet abban az esetben, ha több Ajánlattevő közös ajánlattevőként nyújt be ajánlatot egy közbeszerzési eljárásban. Ezeknek az űrlapoknak az automatikus bővítését az EKR nem végzi el. Az űrlapokat az ajánlat benyújtása során Ajánlattevőnek kell kiegészítenie, az EEKD-hoz hasonlóan, az adott eljárásban résztvevő gazdasági szereplői körnek megfelelően.

 

Ha tetszett a cikkünk, kövesse a KözbeszGuru Kft. blogját további hasznos tippekért!

Személyes tanácsadás