KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOKBAN VALÓ RÉSZVÉTEL- MILYEN LEHETŐSÉGEKET TARTOGAT?

A közbeszerzési eljárásokban való részvételt a legtöbb vállalkozó elutasítja egy legyintéssel: minek azzal vesződni, ami érthetetlenül nyakatekert, agyonbonyolított, ráadásul valószínűleg már a meghirdetéskor le vannak osztva a lapok?Pedig a közbeszerzés rengeteg üzleti lehetőséget kínál, egy sikeres pályázat nagyot lendíthet vállalkozása sikerén!


Beszéljenek az adatok! 2016-ban több mint 8.500 eredményes eljárás került lefolytatásra, melyeknek összértéke meghaladta a 2.000 milliárd forintot. A közbeszerzési eljárások átlagos értéke több mint nettó 230 millió forint eljárásonként, ez az átlagos érték uniós eljárásrendben lefolytatott közbeszerzési eljárások esetén 1 milliárd forintot, míg nemzeti eljárásrendben 57 millió forintot jelent. 2016-ban összesen több mint 50 ezer ajánlatot nyújtottak be közbeszerzési eljárásokban. Az eljárások több mint 80 %-a az alacsonyabb értékű, egyszerűbb eljárások (nemzeti eljárások) közé tartozik, ez a szám jól mutatja, hogy a kisebb vállalkozások is érdekeltek a közbeszerzési eljárások jelentős részében.

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a sikert és a növekedést megcélzó gazdasági társaságok nem hagyhatják figyelmen kívül az állami és európai uniós támogatásokból megvalósuló megrendelések által jelentett potenciális üzleti lehetőségeket.

Mi az első lépés? Hogyan értesülhet a közbeszerzési kiírásokról?

Aki hozzáfog a keresésekhez, hamar tapasztalni fogja, milyen hatalmas mennyiségű projekthez csatlakozhat a közbeszerzés területén.

A kiírásokról alapvetően a következő forrásokból értesülhet:

  • A Közbeszerzési Hatóság honlapján a Közbeszerzési Értesítő menüpont alatt
  • Az uniós eljárások az Európai Unió Hivatalos Lapján (TED) érhetők el
  • Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) oldalán a Megindított eljárások menüpont alatt
  • Az Összefoglaló tájékoztatás segítségével: a nemzeti eljárásrendbe tartozó eljárások jelentős részében az ajánlatkérő az ajánlati felhívást nem teszi közzé, hanem e helyett összefoglaló tájékoztatást készít, és tesz közzé az EKR-ben
  • Tenderértesítő
  • Közzétett közbeszerzési tervek az EKR oldalán a Közbeszerzési tervek menüpont alatt
  • Közvetlen ajánlatkérői megkeresések
  • Közbeszerzési műszaki leírás

Milyen eredményt hoz a keresés?

Ön egészen biztosan rengeteg olyan közbeszerzési kiírást talál majd, amelyik tökéletesen megfelel vállalkozása profiljának. Az EKR publikus felületén, valamint a Közbeszerzési Hatóság honlapján hetente akár több száz, míg az Európai Unió Hivatalos lapjában hetente akár több ezer közbeszerzés is meghirdetésre kerül. Ezeknek a dokumentumoknak az áttanulmányozása rengeteg időt és energiát feltételez a potenciális pályázók részéről, sok esetben irreálisan sokat.

Éppen ezért ajánlatos a fenti feladatot is szakértőre bízni. A KözbeszGuru Kft. erre a célra a Tender-értesítő Kft. szolgáltatásait ajánlja. Ön nem fog elveszni a temérdek információ tengerében, mert a Tender-értesítő Kft. szakemberei személyre szabott keresési és értesítési lehetőséget dolgoznak ki az ügyfeleik számára. Ezzel nem csak értékes időt takaríthat meg, de folyamatosan értesülhet az aktuális üzleti lehetőségeikről Magyarországon belül és azon kívül is. 

A KözbeszGuru Kft. több ezer hazai közbeszerzési eljárás lefolytatásában és ellenőrzésében szerzett tapasztalatot, így pontosan ismeri a közbeszerzési eljárások sajátosságait.

Közbeszerzési kérdésekben forduljon hozzánk bizalommal!