MEGJELENT A KBT. ELEKTRONIKUS KÖZBESZERZÉSSEL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSA

Ahogyan arról korábbi blogbejegyzésünkben beszámoltunk, egy Kbt. módosítási javaslat szerint 2018. április 15-re halasztják az eredetileg 2018. január 1-re tervezett elektronikus közbeszerzés kötelező alkalmazását.


A módosítási javaslat az Országgyűlés által elfogadásra került a Magyar Közlöny 2017/207 számában megjelent tartalommal*, amely szerint:

 

  • Az ajánlatkérők a Miniszterelnökség által üzemeltetett egységes, elektronikus közbeszerzési rendszert 2018. április 15-től kötelesek használni közbeszerzési és koncessziós beszerzési eljárásaik lefolytatásához.

 

  • 2018. január 1-től 2018. április 15-ig a kizárólag elektronikus úton történő nyilatkozattétel nem követelhető meg az ajánlattevőktől. Ide nem értve a központi beszerző szerv eljárását, dinamikus beszerzési rendszer, elektronikus katalógus vagy elektronikus árlejtés alkalmazását és a Miniszterelnökség által üzemeltetett elektronikus közbeszerzési rendszeren (EKR) keresztül lebonyolított közbeszerzési eljárást.

 

Az ajánlatkérők az április 15-ig tartó átmeneti időszakban önkéntesen alkalmazhatják az EKR-t, melyet kifejezetten javasolunk is, tekintettel arra, hogy a rendszer alapos ismerete elengedhetetlen a kötelező alkalmazásra történő felkészüléshez mind ajánlatkérői, mind pedig ajánlattevői oldalon. Az elektronikus közbeszerzési rendszer használatának szabályairól következő blogbejegyzésünkben olvashatnak bővebben.

 

 

*2017. évi CLXXXIV. törvény a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény módosításáról

Személyes tanácsadás