2018. ÁPRILIS 15-RE HALASZTJÁK AZ ELEKTRONIKUS KÖZBESZERZÉS KÖTELEZŐ ALKALMAZÁSÁT

Az eredeti tervek szerint 2018. január 1-vel lépett volna hatályba az az előírás, amely szerint a közbeszerzési eljárásokat a Miniszterelnökség által biztosított elektronikus rendszeren keresztül kell lefolytatni.



Egy 2017. november 7-én benyújtott Kbt. módosítási javaslat szerint ez a kötelező előírás csak 2018. április 15. napjával lép hatályba. A módosítási javaslatot az országgyűlés ugyan még nem fogadta el, a határidő változtatását a következő körülmények valószínűsítik:

 

1. A módosítási javaslatot a közbeszerzési területért is felelős Lázár János miniszter nyújtotta be.

 

2. A Közbeszerzési Hatóság által 2017. november 14. napján megtartott nemzetközi konferencián Csányi István helyettes államtitkár is jelezte, hogy a javaslat alapján számíthatunk a határidő eltolására, az országgyűlés döntését még meg kell várni.

 

Fontos kiemelni, hogy a Miniszterelnökség előzetes tájékoztatása szerint az újonnan fejlesztett rendszerbe 2017. december 7. napjától lehet regisztrálniuk a felhasználóknak, ezt követően teszt környezetben lehet gyakorolni a rendszer használatát, melyhez e-learning rendszert is fejlesztenek. December 7-től 2018. április 15-ig önkéntesen alkalmazhatják az ajánlatkérők az elektronikus rendszert, ezt követően kizárólag ezen keresztül folytathatók le közbeszerzési eljárások.

 

Az új rendszer használatára mind az ajánlatkérőknek, mind az ajánlattevőknek fel kell készülniük. Különösen az ajánlattevőknek lesz szokatlan a korábbi papír alapú kommunikáció helyett az elektronikus rendszerben történő eljárási részvétel.

 

Amennyiben az elektronikus közbeszerzési rendszer használatát illetően támogatásra lenne szükség, úgy érdemes felkeresni a KözbeszGuru Kft. tanácsadóit


Személyes tanácsadás

# EKR