INDÍTSA MEG KÖZBESZERZÉSÉT MÉG ÁPRILIS 15. ELŐTT!

Uniós kötelezettségeiből eredően Magyarországnak is kötelező megteremtenie és bevezetnie az elektronikus közbeszerzés jogszabályi- és technikai hátterét. Az erre kifejlesztett informatikai rendszer (Elektronikus Közbeszerzési Rendszer – EKR) egységes használatának bevezetését korábbra tervezték (2018. január 1.), de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére a Kormány végül 2018. április 15-re módosította a végső határidőt. Ettől az időponttól kezdve már kizárólag elektronikusan lehetséges megindítani, illetve lefolytatni a közbeszerzési eljárásokat.



Tekintettel arra, hogy egy ilyen horderejű változás után óhatatlanul előfordulnak a rendszerben kisebb-nagyobb fennakadások, ezért azt javasoljuk az Ajánlatkérőknek, hogy a tervezett eljárásaikat még április 15-e előtt indítsák meg, hogy azok még a „hagyományos” módon, papír alapon és lehetőleg zökkenőmentesen legyenek lefolytathatóak.

Annak érdekében, hogy a közbeszerzési eljárásukat a fenti időpont előtt meg tudják indítani, javasoljuk, hogy a különböző közbeszerzési eljárások megindítása esetén az alábbi véghatáridőt tartsák szem előtt:

 

 

Uniós eljárás

Nemzeti, hirdetményes eljárás

Összefoglaló tájékoztatással induló (113. § szerinti) eljárás

115. § szerinti eljárás

 

Eljárást megindító felhívás feladásának legkésőbbi időpontja

április 4.

április 9.

április 5. (Összefoglaló Tájékoztató megküldése)

április 12.

 

A fenti dátumok megállapításakor figyelembe vettük azt is, hogy a hirdetmények ellenőrzését végző Közbeszerzési Hatóságnak várhatóan megnövekedett munkateherrel kell szembenéznie a fenti időszakban, így lehet számítani a törvényi határidők kisebb –nagyobb mértékű csúszására.


Személyes tanácsadás