UNIÓS KÖZBESZERZÉSI PÁLYÁZATOK: HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL, HOGY NYERJÜNK?

Az uniós pályázatok során adódó buktatókat egy közbeszerzési tanácsadó bevonásával lehet a legegyszerűbben elkerülni.



Uniós közbeszerzési pályázatok: hogyan készüljünk fel, hogy nyerjünk?

 

Az uniós közbeszerzési eljárások, vagy – ahogy a köznyelvben gyakran tévesen használják - uniós pályázatok új üzleti lehetőségeket nyitnak meg a kis- és középvállalatok számára, azonban az eljárás és a megvalósítás folyamatában is rejlenek olyan buktatók, amelyek veszélyeztetik a pályázat sikerét. Megfelelő előkészítéssel és odafigyeléssel azonban elkerülhető a kudarc.

 

Melyek az uniós pályázatok leggyakoribb buktatói?

Mint az élet számos területén, az uniós közbeszerzési pályázatok esetében is az első lépések a legnehezebbek. A vállalkozásoknak számos esetben nehézséget okoz a profiljuknak megfelelő eljárások kiválasztása, hiszen az Európai Unió Hivatalos Lapjában (TED) hetente akár száz közbeszerzés is meghirdetésre kerül hazánkban. Hasonlóképpen problematikus lehet a pályázati kiírás megértése és pontos kidolgozása.

 

Az ajánlat összeállításakor gyakran elkövetett adminisztratív hibák miatt a pályázót első körben hiánypótlásra, vagy felvilágosítás adásra szólítják fel, aminek teljesítése adott esetben jelentős pluszmunkával jár.

Gyakran az Ajánlatkérő által megküldött minta már eleve magában hordozza a hibát, így az Ajánlatkérő által megküldött nyilatkozatmintákat sem használhatjuk minden körültekintést nélkülözve. Különösen azon minták esetében kell fokozott odafigyeléssel eljárni, amelyek hibás kitöltése az ajánlat érvénytelenségét vonhatják maguk után (pl. hibás tartalmú felolvasólap). Nem megfelelő, vagy hiányos lehet például a projekt részletes költségvetésének táblája, illetve természetesen más pályázati formanyomtatványokkal kapcsolatban is felmerülhet probléma. Fontos, hogy az ajánlatban szereplő egy adott hiány pótlására a pályázónak csak egyszer van lehetősége.

 

Azonban jó hír, hogy 2016-tól, még inkább megéri pályázni!

 

Az Európai Bizottság az év elején elfogadta az úgynevezett, egységes európai közbeszerzési dokumentumot (European Single Procurement Document - ESPD), ami elsősorban a kis- és középvállalkozások számára jó hír, mivel jelentősen csökkenti az adminisztratív terheket számukra.

 

Mi az az egységes európai közbeszerzési dokumentum- röviden EEKD?

 

Ez a dokumentum kizárólag az uniós eljárásrend szerint lefolytatásra kerülő közbeszerzési eljárásokban alkalmazandó. Egy előzetes igazolást szolgáló formanyomtatvány annak érdekében, hogy megkönnyítse a közbeszerzési eljárásokban való részvételt az ajánlattevőknek azzal, hogy számos igazolást és dokumentumot nem kell az ajánlattal együtt beadni. Elegendő a megfelelőségről nyilatkozni, az igazolásokat pedig csak a nyertes ajánlattevőnek kell beadnia. A dokumentum kitöltésével és beadásával igazolhatók az eljárásban előírt kizáró okok és az alkalmassági követelmények.

 

Használja ki az újabb és újabb lehetőségeket! Tegye fel a kérdéseit az egységes európai közbeszerzési dokumentummal kapcsolatban a következő tréningünkön! Tájékozódjon és vegyen részt az Ajánlattevőknek szóló tréningünkön!


Személyes tanácsadás