TANULNI ÉS TANÍTANI

Mi a KözbeszGurunál minden alkalommal bátorítjuk kollégáinkat arra, hogy őszintén meséljenek cégünknél szerzett tapasztalataikról, és osszák meg történeteiket itt a blogoldalunkon is. Mai blogbejegyzésünkben Kovács László közbeszerzési tanácsadónk írása olvasható.

2018. július 31-én volt pontosan egy éve, hogy első alkalommal átléptem a KözbeszGuru Kft. küszöbét. Pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor megálltam a bejárat előtt, és megnyomtam a csengőt. Az ajtó hangosan zúgott, akár egy társasházé, mint amikor kapucsengővel beengednek valakit rajta. Én ekkor beléptem, és a többi ma már történelem.

Több hónapos készülődésem azonban végre a végéhez érkezett, mikor megkaptam az első eljárásom. Gyakornokként ugyan számos Tanácsadó munkájában segítettem, de ez már csak az én felelősségem. Számomra ugyancsak nagy örömet okozott, hogy az újonnan érkező gyakornokokat koordinálhattam. Nem kellett rá megkérni senkinek, én vállaltam szó nélkül. Az első hetekben megismertettem velük a KözbeszGuru Kft. működését, és be is mutattam őket a kollégáknak. Felvázoltam, hogy miként fog működni a feladatkiosztás, és mi vár rájuk a következő hónapokban. A bevezető beszélgetés közben pedig igyekeztem megismerni mindegyikőjüket, az érdeklődésüket, a motivációikat és céljaikat. A tanácsadó kollégáimtól eközben azt kértem, hogy mondják el, miként tudnák a leghatékonyabban bevonni gyakornokainkat a munkájukba. Elsősorban a kihangsúlyozott kérdéskörökben foglalkoztam a gyakornokainkkal az ő véleményüket is figyelembe véve. Röviden átvettük az alapozó oktatásuk során elhangzottakat, és a részletszabályokban elmerülve lépkedtünk jogszabályról jogszabályra és feladatról feladatra.

Időközben én is megindítottam a saját eljárásom. Számos újdonság adódott abból, hogy már nem papíralapon, hanem elektronikus úton kell azt lefolytatni. Nekem is volt mit tanulnom még az EKR rendszer használatáról. Ifjú titán közbeszerzési tanácsadóként azonban tudtam, hogy mit kell tennem, végül is az eljárások menete nem változott meg. Sorra következtek az újabb és újabb állomások az eljárási folyamatban, amikor hasznosíthattam a már korábban megszerzett tudásomat. Ezen kívül pedig a gyakorlati tapasztalataim remek példaként szolgáltak a gyakornokok által feltett kérdések megválaszolásakor. Az eljárásom lezárását az iratok átadásával személyesen akartam megtenni, így az eljárás előkészítésétől a sikeres szerződéskötésen át a teljesítés megkezdéséig, mint közbeszerzési tanácsadó aktívan részt vettem vagy közreműködtem. Ezt a mentalitást kaptam, és igyekszem átadni a KözbeszGuru Kft.-nél töltött időm alatt. Az egyetemi tanulmányaim és a munkám során is a szakmaiság, szerénység és a szorgalom vezérelt és fog a jövőben is.