UNIÓS KÖZBESZERZÉSI PÁLYÁZATOK: CSÖKKENŐ ADMINISZTRÁCIÓS TERHEK

Az uniós közbeszerzési pályázatok új üzleti lehetőségeket nyitnak meg a kis- és középvállalatok számára, azonban a pályázás és a megvalósítás folyamatában is rejlenek olyan buktatók, amelyek veszélyeztetik a pályázat sikerét. Megfelelő előkészítéssel és odafigyeléssel azonban elkerülhető a kudarc.

Melyek az uniós pályázatok leggyakoribb buktatói?


Mint az élet számos területén, az uniós közbeszerzési pályázatok esetében is az első lépések a legnehezebbek. A vállalkozásoknak számos esetben nehézséget okoz a profiljuknak megfelelő pályázatok kiválasztása - ne feledjük, hogy az Európai Unió Hivatalos Lapjában (TED) hetente akár több ezer közbeszerzés is meghirdetésre kerül. Hasonlóképpen problematikus lehet a pályázati kiírás megértése és pontos kidolgozása.

Igen gyakoriak az adminisztratív hibák, amelyek miatt a pályázót már az első körben kizárják. Nem megfelelő, illetve hiányos lehet az árajánlat az egyes költségtételekre, a projekt költségvetése, a pályázati formanyomtatvány, a költségek fedezetéül szolgáló források igazolása, a jogi státus igazolása, az aláírási címpéldány, a kötelezően előírt mellékletek.

Hogyan kerülheti el a formailag érvénytelen pályázatok benyújtását?

Kérje szakértő segítségét! Egy közbeszerzési szakértő segítségével a pályázás többé nem rémálom és eredmény nélküli költséges idővesztés. Szakértői segítség igénybevételével a pályázók könnyedén eligazodhatnak majd a különböző eljárásfajták által megkövetelt szabályok között, ezzel a fókuszt a stratégiai döntések meghozatalán tarthatják. Azzal foglalkozhatnak, amihez igazán értenek, amiben ők a legjobbak.

2016. januárjától csökkennek az adminisztratív terhek a kis- és középvállalkozások számára

Ezentúl még inkább megéri pályázni!

Az Európai Bizottság az év elején elfogadta az úgynevezett egységes európai közbeszerzési dokumentumot (European Single Procurement Document - ESPD), ami elsősorban a kis- és középvállalkozások számára jó hír, mivel jelentősen csökkenti az adminisztratív terheket számukra.

Mi az egységes európai közbeszerzési dokumentum?

Ez a dokumentum kizárólag az uniós eljárásrend szerint lefolytatásra kerülő közbeszerzési eljárásokban alkalmazandó. Egy előzetes igazolást szolgáló formanyomtatvány annak érdekében, hogy megkönnyítse a közbeszerzési eljárásokban való részvételt az ajánlattevőknek azzal, hogy számos igazolást és dokumentumot nem kell az ajánlattal együtt beadni. Elegendő a megfelelőségről nyilatkozni, az igazolásokat pedig csak a nyertes ajánlattevőnek kell beadnia. A dokumentum kitöltésével és beadásával igazolhatók az eljárásban előírt kizáró okok és az alkalmassági követelmények.

Használja ki az újabb és újabb lehetőségeket!


Személyes tanácsadás